Carregant...
Presons imaginàries
Arquitectura
Gravat
Arqueologia
Disseny

Piranesi

No es pot entendre el gust del segle XVIII sense Giambattista Piranesi (Venècia, 1720 - Roma, 1778), un artista que va anticipar amb els seus mètodes de treball, el paper dels arquitectes i els dissenyadors de l’actualitat.

Exploreu una de les cares d’aquest polifacètic creador italià.

Vedute

Les vedute són vistes de ciutat, i el nom prové del verb italià vedere, que significa ‘mirar’, ‘observar’. Què devia mirar Piranesi?

Piranesi
i les vedute

Aquest gènere neix al nord d’Europa, però és a Itàlia on aconsegueix grans adeptes.

Influenciat per la moda del moment, Piranesi capta diferents vistes urbanes, descriu Roma per als viatgers i col·leccionistes i , gràcies als seus coneixements de perspectiva, arqueologia, arquitectura i urbanisme, transformarà aquest gènere.

Les vedute, postals
de l'època

Al carrer més transitat de Roma Piranesi va obrir una botiga en la qual hi venia vedute als viatgers que volien emportar-se un record de la seva estança a la ciutat.

Si avui en dia passegéssim per Roma, encara trobaríem alguns dels llocs que van inspirar Piranesi fa 250 anys.

El fotògraf Gabriele Basilico ho ha fet i els ha capturat amb la seva càmera.


Volum sobre paper

Atès que a les vedute el protagonista és el paisatge urbà, calia representar amb rigor els edificis i aplicar-los les lleis de la perspectiva.

Piranesi té grans coneixements d’aquesta tècnica, i aconsegueix crear efectes de profunditat i monumentalitat en les seves representacions de la ciutat.


Les vedute, postals de l'època

Emparelleu les vistes de Piranesi i Basilico, fent un salt en el temps, per ser testimonis del que ha perdurat… o canviat.
Basilico
Piranesi

Volum sobre paper

Descobriu els recursos de perspectiva utilitzats per l’artista per aconseguir que sembli que els seus edificis tenen volum i els espais profunditat.

Quina de les opcions triaria Piranesi?
1
Crèdits
Aquest recurs interactiu de la Fundació Bancària “la Caixa” ha estat elaborat per Xavier Erra, responsable dels continguts Les Arts de Piranesi, i per Digital Screen, empresa de digitalització; excepte que a continuació s’indiqui una altra cosa, tots els drets dels seus continguts (gràfics, vídeos, textos, etc.) són titularitat exclusiva de la Fundació Bancària “la Caixa”.

Els següents continguts han estat reproduïts amb l’autorització dels seus titulars:

Totes les reproduccions, cortesia de la Fondazione Giorgio Cini.