Carregant...
Presons imaginàries
Arquitectura
Gravat
Vedute
Arqueologia

Piranesi

No es pot entendre el gust del segle XVIII sense Giambattista Piranesi (Venècia, 1720 - Roma, 1778), un artista que va anticipar amb els seus mètodes de treball, el paper dels arquitectes i els dissenyadors de l’actualitat.

Exploreu una de les cares d’aquest polifacètic creador italià.

Disseny

En el seu taller restaurava antiguitats per als col·leccionistes i dissenyava objectes inspirats en el món clàssic.

Piranesi
i el disseny

Piranesi sempre va reivindicar la capacitat de l’artista per dissenyar a partir dels models de l’antiguitat romana, egípcia i etrusca, però amb total llibertat. Així, copia peces antigues, les reinterpreta o en crea d’altres de noves amb una gran dosi de fantasia.

El seu taller era una mena de museu on restaurava antiguitats i construïa objectes nous que exposava per satisfer el gust dels seus clients, principalment viatgers britànics. En aquesta faceta d’antiquari i dissenyador va rebre molts encàrrecs per moblar i decorar interiors.

Piranesi va crear un extraordinari repertori d’objectes i motius ornamentals amb els quals va expandir el seu gust per l’antiguitat contribuint a crear un estil nou.

Inspirar-se
en l’antiguitat

En les estampes agrupades amb el títol Diverse maniere d’adornare i cammini l’artista projecta multitud de xemeneies, dirigides especialment al mercat anglès.

Com que la xemeneia no existia en l’antiguitat, Piranesi va poder adaptar els llenguatges del passat i combinar-los de manera imaginativa.

Ho voleu provar?

Inspirar-se
en la natura

Seguint l’exemple de l’art etrusc, Piranesi crea dissenys barrejant tot tipus de motius animals i vegetals de manera imaginativa i eclèctica.
Inspirar-se en l’antiguitat

Us convidem a dissenyar la vostra pròpia xemeneia amb els elements decoratius romans, etruscos i egipcis que agradaven tant a Piranesi.

Quan estigui a punt, poseu-la en funcionament!
Arrossegueu una peça.
Podeu girar-la,
passar-la davant o
darrere. Fixeu-la
clicant el fons.
Per esborrar-la,
traieu-la fora.
GIRAR
ENDAVANT
ENRERE
ENCENDRE!

Inspirar-se en la natura

Si observeu detingudament aquest gravat descobrireu com ho feia. Hi ha objectes molt extravagants!

Marqueu tots els animals i vegetals que heu trobat.
Pinya
Àliga
Raïm
Petxina
Cabra
Cargol de mar
Gall
Cocodril
Carabassa
Serp
Tortuga
Libèl·lula
Mosca
Gla
Abella
Fulles
Cérvol
Cavall
Pardal
Ovella
Flors
Moltó
Cigne
Toro
Diversos exemples de mobles, entre els quals hi ha una calaixera i un palanquí. Diverse Maniere d’adornare i cammini, 1769. Fondazione Giorgio Cini, Venècia
Crèdits
Aquest recurs interactiu de la Fundació Bancària “la Caixa” ha estat elaborat per Xavier Erra, responsable dels continguts Les Arts de Piranesi, i per Digital Screen, empresa de digitalització; excepte que a continuació s’indiqui una altra cosa, tots els drets dels seus continguts (gràfics, vídeos, textos, etc.) són titularitat exclusiva de la Fundació Bancària “la Caixa”.

Els següents continguts han estat reproduïts amb l’autorització dels seus titulars:

Totes les reproduccions de Piranesi, cortesia de la Fondazione Giorgio Cini.