Les sis raons per les quals val la pena estudiar teatre a l'escola

Actualitat Equipo EduCaixa - 21/04/2017

Les sis raons per les quals val la pena estudiar teatre a l'escola


0

Andrei Sàkharov, premi Nobel de la pau, deia: "Qui no hagi vist mai una taronja, no demanarà una taronja. La nostra feina és donar a conèixer la taronja i despertar-ne el desig". Amb el teatre passa el mateix: molts nens no han fet teatre a classe ni coneixen què els pot aportar, més enllà de fer-los passar una bona estona. Aquí entra en joc la importància dels professors. Incloure el teatre com una tècnica pedagògica més animarà els alumnes a aprendre a l'escenari.

Introduir el teatre com a part de les assignatures obligatòries en l'educació actual seria una bona manera de potenciar el desenvolupament emocional i instintiu dels nens. En aquest sentit, Maria Castillo, llicenciada en Interpretació i diplomada en Teatre i Educació a l'Institut del Teatre de Barcelona, assenyala: "El teatre i altres metodologies relacionades amb les arts i l'experimentació s'acosten més a la formació que permetrà als nostres alumnes preparar-se per al futur, que no sabem com serà i, per tant, quins coneixements requerirà, però que sens dubte els reclamarà creativitat, capacitat per adaptar-se i coneixement de les seves habilitats".

Aplicar el teatre a altres matèries ofereix un munt d'avantatges als estudiants. Maria Castillo, que, a més d'actriu i directora de teatre, és fundadora de l'Escola de Teatre de Piera, destaca els següents:

És un aprenentatge basat en el joc i l'emoció: Segons la pedagogia i la neurociència, el joc i l'emoció són condicions indispensables per a l'aprenentatge significatiu. Per tant, el teatre comporta una metodologia d'aprenentatge natural en l'ésser humà.

És transversal: El teatre connecta múltiples àrees de coneixement, des de la literatura, la història i la música fins a l'estadística. "No fa gaire he conegut l'experiència d'un grup escolar que té un equip que es dedica a recollir dades d'assistència de públic a funcions escolars. Pretenen fer una mitjana d'assistència per calcular a quin preu han de posar les entrades si volen recollir prou diners per al viatge de final de curs", explica Castillo.

Promou el dinamisme a l'aula: Aquesta expressió artística canalitza l'energia, fomenta l'espontaneïtat, la passió i la creativitat, i permet desenvolupar la intel·ligència cinegètica.

Té en compte tots els tipus d'intel·ligència: Posa en marxa habilitats molt diverses i valora aspectes de l'alumnat que, generalment, no són apreciats pel sistema educatiu.

Afavoreix el treball cooperatiu: L'aprenentatge cooperatiu és probablement el paradigma educatiu més ben documentat. Entre les seves múltiples virtuts n'anomenaré una a tall d'exemple: augmenta la satisfacció dels estudiants amb l'experiència d'aprenentatge i promou actituds positives envers l'estudi.

Apodera l'alumne: Gràcies al teatre, l'estudiant és coautor del seu propi procés d'aprenentatge.

Els beneficis són clars; però, quan cal introduir el teatre en l'educació de l'alumne? "Sempre és recomanable. En algunes edats es pot treballar des d'un enfocament més psicomotriu i en d'altres des de la tècnica pròpia de la disciplina, però el teatre sempre és recomanable", explica Castillo, i afegeix: "És una activitat inherent a l'ésser humà".

En definitiva, donar cabuda al teatre a les nostres aules com a mitjà d'expressió i autoconeixement ajudarà els alumnes a desenvolupar formes de relacionar-se amb els altres de manera més sana i humana. Els nens d'avui són els adults del demà.

Vols estar al dia de les últimes novetats en educació? Uneix-te a EduCaixa i no et perdis res del que ocorre en el sector educatiu.

0.0
Encara no hi ha cap comentari. Sigues el primer a enviar comentaris.

Valoració mitjana global sobre 5

Basada en 0 valoracions